• Groen expert
  • Ruim 75 jaar ervaring & kwaliteit
  • Deskundige medewerkers
  • Exclusief Bloem- en bruidswerk
  • Eigen plantenkwekerij

Leve het Lieveheersbeestje!

Leve het Lieveheersbeestje!

Tussen de voorjaarsbollen en het ontluikende groen kunnen we eind maart, begin april nóg een welkome verschijning in de tuin ontdekken: het lieveheersbeestje. In deze periode komen ze uit hun winterslaap en gaan ze op zoek naar voedsel en partners om mee te paren. Ze hebben niet alleen een aandoenlijke naam en dito uiterlijk, maar zijn bovendien heel nuttig in de strijd tegen bladluizen.

Stippen tellen

Over waar de Nederlandse naam van het kevertje vandaan komt doen verschillende mooie verhalen de ronde. De Germanen zouden het lieveheersbeestje ‘Freyafugle’, vogel van de godin Freya, hebben genoemd, wat in christelijk jargon werd veranderd in onzelievevrouwebeestje of lieveheersbeestje. Ook zou een ter dood veroordeelde man in vroeger tijden zijn gered door het kevertje, omdat het in zijn nek ging zitten op het moment dat de beul met zijn bijl wilde toeslaan. De veroordeelde zou toen hebben geroepen eerst het beestje te verwijderen, zodat het in leven zou blijven. Vervolgens werd de man gratie verleend. Hoe het ook zij, het is een wijd verbreid misverstand dat het aantal stippen op de kever de leeftijd ervan zou aangeven. Lieveheersbeestjes worden sowieso maar hooguit twee jaar oud. Het verschil in aantal stippen komt simpelweg doordat het verschillende soorten betreft.


Bladluizenkiller

Lieveheersbeestjes leggen piepkleine gele eitjes op bladeren, meestal in de buurt van een bladluizenkolonie, en daaruit kruipen vrij lelijke, langwerpige zwarte larven. Die werpen hun huid af en vormen een pop waaruit de volwassen kevers na een week of twee tevoorschijn komen. Zowel de larven als de volwassen lieveheersbeestjes verorberen grote hoeveelheden bladluizen en hun larven. De larve eet wel 600 bladluizen per dag en de volwassen kever kan er wel 1000 per dag verorberen. Bovendien doen sommige soorten zich tegoed aan meeldauwschimmel. Welke tuinier is daar nu niet blij mee?!


Lieveheersbeestjes lokken

  • Gebruik geen pesticiden in de tuin, ook niet om bladluizen te lijf te gaan.
  • Plant kruidige planten op zonnige plekken in de tuin. Ook de meidoorn, linde en hazelaar zijn populair bij lieveheersbeestjes. Ze zijn – net als vlinders – ook dol op brandnetels, dus laat die indien mogelijk ergens in een hoekje achter in de tuin groeien.
  • Laat in de winter bladeren in de borders liggen en laat uitgebloeide, holle bloemstengels staan. Daarin kunnen ze overwinteren.
  • Maak of koop een insectenhotel voor in de tuin.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: