• Groen expert
 • Ruim 75 jaar ervaring & kwaliteit
 • Deskundige medewerkers
 • Exclusief Bloem- en bruidswerk
 • Eigen plantenkwekerij

Olijfbomen

Een olijfboom kopen? Daarvoor bent u bij Tuincentrum Goessens aan het juiste adres. Wij hebben een zeer breed assortiment tuinplanten en bomen, waaronder olijfbomen. De olijfboom is een originele plant die niet in iedere tuin is terug te vinden. Wij informeren u ook graag over de verzorging van uw olijfboom.

Een olijfboom voor binnen of buiten

De olijfboom is een prachtige plant die een exotisch tintje geeft aan uw tuin of woonkamer. Nu zult u misschien denken dat de olijfboom uit het Middellandse Zeegebied onze winter niet zal overleven, maar er zijn wel degelijk soorten die u gedurende het hele jaar buiten kunt laten staan. Deze winterharde olijfbomen zijn al wat ouder. Deze zijn sterk genoeg om na de vorstschade weer nieuwe scheuten te ontwikkelen. Informeer bij een van onze deskundige medewerkers of de boom die u op het oog heeft winterhard is. Het veiligst is toch om een olijfboom als kuipplant te houden. Dit betekent dat u hem in het voorjaar in een pot in de tuin zet en in het najaar naar binnen haalt. Breng eerst een laag grind of hydrokorrels aan in de pot voor optimale drainage. Help winterharde olijfbomen een handje door de sneeuw van de bladeren te verwijderen en door ze in te pakken bij hele lage temperaturen.

Verzorgingstips voor de olijfboom

Heeft u nog nooit eerder een olijfboom in de tuin gehad en heeft u geen idee wat een goede verzorging van deze plant inhoudt? Geen probleem! Wij hebben enkele verzorgingstips voor u op een rijtje gezet:

 • In de zomer mag de olijfboom veel water hebben; zo’n twee á drie keer per week. Houd er rekening mee dat een regenbui ook telt. Heeft u de boom binnen staan en is het warm in huis? Geef dan ook ongeveer twee keer per week water. Houd de bodem niet te nat, anders gaan de wortels rotten.
 • De olijfboom maakt u zelf duidelijk wanneer het niet goed gaat met water geven. De boom krijgt te veel water wanneer de bladeren beginnen te krullen of af te vallen. Als de bladeren geel worden of afvallen krijgt de boom juist te weinig water.
 • U hoeft de olijfboom niet te snoeien. Doe dit alleen als u niet meer tevreden bent met de vorm.
 • Zet u de olijfboom binnen? Kies dan een plek uit waar deze direct in het daglicht staat voor minstens zes uur per dag of plaats hem onder een lichtstraat of UV-lamp. Plaats uw olijfboom niet te dicht bij ventilatiegaten, radiatoren en ramen; anders verbranden de bladeren namelijk.
 • Soms laat de olijfbomen uit een soort shock-reactie al zijn bladeren vallen, nadat u hem binnen heeft gezet. Geef de boom dan gewoon wat water en laat hem wennen. Na een aantal weken begint deze dan weer nieuwe bladeren te vormen.
 • Controleer de olijfboom zo nu en dan op spin en luis en haal indien nodig een bestrijdingsmiddel in ons tuincentrum.

Olijfboom kopen in Erpe Mere

Olijfboom snoeien en bemesten

Een olijfboom kan enorm oud worden, mits ze uiteraard goed worden gesnoeid. Tip: Een goede basis snoeigereedschap vindt u in ons tuincentrum. Het snoeien van olijfbomen gebeurt na de koude winterperiode, in maart of april. Wij raden u af om uw olijfboom in het najaar te snoeien, omdat olijvenbomen licht en warme nodig hebben. De ideale vorm van een olijfboom is een stam waarop u – met wat fantasie – eigenlijk een vogelnest zou kunnen maken. Een olijfboom snoeien doet u aan de hand van onderstaande stappen.

 1. Als eerste is het belangrijk om na de wintermaanden uw Olijfboom te controleren op dood hout en dit weg te snoeien.
 2. Na deze overwintering is een Olijfboom extra gevoelig voor schildluis. Kijk daarom de takken na en voer vervolgens een bestrijding uit met luizendoder 
 3. Als derde stap moet u ervoor zorgen dat het hart van de boom voldoende licht krijgt. Ga daarom met uw tuingereedschap aan de slag en snoei naar binnen-groeiende takken weg.
 4. Snoei vervolgens snelgroeiende verticale takken weg.
 5. Het is belangrijk om de horizontaal groeiende takken bij het snoeien heel te houden. Deze takken zorgen namelijk straks voor de karakteristieke vorm.
 6. Takken die te ver doorbuigen, kort u vanaf de buitenkant in. Snoei niet te veel in een keer weg, neem telkens even afstand van uw werk en bekijk of u nog steeds een goede vorm overhoudt.
 7. Snoei zo'n 1/3 van de kroon in één keer weg. 
 8. Zomers groeien er vaak scheuten onderaan de stam, haal deze ook weg.

Olijfboom kopen in Erpe Mere

Olfijbomen en andere planten kopen bij Tuincentrum Goessens

Tuincentrum Goessens is dé plantenexpert bij u in de buurt! Wij verkopen alle populaire tuinplanten, zoals de hortensia, maar ook exotische tuinplanten, zoals olijfbomen. Kom bij ons langs voor uw vaste planten, kuipplanten en éénjarige perkplanten.


Tuincentrum Goessens in Aaigem, Erpe-Mere

Tot ziens bij tuincentrum Goessens!