• Groen expert
  • Ruim 75 jaar ervaring & kwaliteit
  • Deskundige medewerkers
  • Exclusief Bloem- en bruidswerk
  • Eigen plantenkwekerij

Perkplanten schaduw

Perkplanten en eenjarige planten voor de schaduw? Het lijkt wat tegenstrijdig, maar u zult er versteld van staan hoeveel eenjarige planten wel degelijk goed gedijen in de halfschaduw & schaduw. Zoals u misschien wel weet, heeft een eenjarige plant veel energie nodig en waarbij is zonlicht bijna altijd noodzakelijk. Maar ze zijn er toch écht! Lees maar verder.

Perkplanten in de schaduw kopen

Een eenjarige plant (ook wel perkplant genoemd) is een plant die circa 1 jaar lang leeft. Deze tuinplanten worden vaak in het voorjaar gezaaid en bloeien de hele zomer overdag. Waar sommige soorten perkplanten doorbloeien, moet u bij andere perkplanten de uitgebloeide bloemen verwijderen om de bloei te stimuleren. Ook op een plaats in de tuin waar weinig tot geen zon komt, kunt u genieten van veel groen & bloeiende bloemen. Wij hebben voor u een top 3 gemaakt van schaduwliefhebbers:

  1. Camelia (Camelia japonica ‘Brushfield Yellow’)
  2. Monnikskap (Aconitum cammarum ‘Arendsii’)
  3. Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla ‘Magical’)

Camelia (Camelia japonica ‘Brushfield Yellow’)

Een erg populaire perkplant die goed presteert in de schaduw, is de eyecatcher Camelia. U kunt vanaf maart genieten van deze wintergroene heester met zijn crème-witte bloemen met een zachtgeel centrum. Wij raden aan om de plant op een beschutte plaatst te zetten en dan het liefst tegen een muur aan. De jonge planten van de Camelia zijn nog iets gevoelig voor vorst, dus voor deze plantjes kan het geen kwaad om ze in de wintermaanden ietsje extra te beschermen met een laag mulch. Dit is een laag organisch materiaal dat ook nog eens bijdraagt aan een verbeterde bodemstructuur. Strooi bovendien nooit kalk bij deze plant, daar kan hij niet tegen.

  • Bloeitijd: maart-april

Monnikskap (Aconitum cammarum ‘Arendsii’)

Wist u dat de amethistblauwe bloemen van de Monnikskap (Aconitum cammarumArendsii) in een opvallende piramidevorm groeien & daarmee lijken op een monnikskap? Deze schaduwplanten zijn ook erg goed te gebruiken als snijbloemen, maar let op met kleine kinderen want deze plant is giftig. Verder is het belangrijk om uitgebloeide stengels af te knippen en eventueel na de bloei om uitzaaiing te vermijden en de bloei te bevorderen.

  • Bloeitijd: juli-augustus

Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla ‘Magical’)

Bent u op zoek naar een mooie hortensia met de mooiste kleurschakelingen? Én een plant waarvan u ieder seizoen kunt genieten? Kies dan voor de boerenhortensia! Deze hortensia is kleurrijk, makkelijk qua onderhoud én ook nog eens zeer geliefd. Snoeien is bij deze plant niet nodig, u hoeft alleen in de wintermaanden en voor 1 maart de uitgebloeide bloemen knippen.

  • Bloeitijd: juli-september

Camelia - perkplant- schaduw

Vaste schaduwplanten als bodembedekker? 

Onkruid voorkomen? Maak dan de keuze voor bodembedekkers! En laat het nu net zo zijn dat bodembedekkers ideaal functioneren in de schaduw. Zo is er de cotoneaster. Deze dwergmispel krijgt in de zomer witte bloemen en in het najaar oranjerode besjes. 

Perkplanten voor in de schaduw

Gelukkig zijn er verschillende soorten tuinplanten die geschikt zijn voor de shaduw of halfschaduw. Houd er bij de aankoop rekening mee wat de precieze wensen zijn van de plant, omdat er tussen schaduw en halfschaduw nog wel een verschil zit. Natuurlijk kunt u ons team hier ook altijd advies over vragen, dan helpen wij u graag!

Populaire perkplant: Begonia (Perkbegonia, Zaaibegonia)

Een andere populaire schaduwplant is de bekende begonia. Deze plant doet het verrassend goed in de halfschaduw en schaduw. Als u steeds weer de uitgebloeide bloemstengels tot aan te aanzet wegknijpt, zal dit plantje u erg dankbaar zijn en ook maar eindeloos doorbloeien. Ook andere tuinplanten zoals bomen, vaste planten, rozen, olijfbomen, wandhangers, buxussen en heesters vindt u bij ons gezellige tuincentrum in Erpe-Mere. 


Tuincentrum Goessens in Aaigem, Erpe-Mere

Tot ziens bij tuincentrum Goessens!