• Groen expert
 • Ruim 75 jaar ervaring & kwaliteit
 • Deskundige medewerkers
 • Exclusief Bloem- en bruidswerk
 • Eigen plantenkwekerij

Aanleg gazon

Stap voor stap zelf een nieuw gazon aanleggen kan heel gemakkelijk zijn en dit vormt ook nog eens een leuke bezigheid! Laten we beginnen met de juiste periode voor het aanleggen van een gazon. Dit is de periode half maart en begin juni, ofwel van september tot en met oktober. Na het egaliseren van de grond kan u overgaan tot het zaaien. Kiest u voor zaaien dan moet het graszaad losjes worden ingeharkt en de grond vochtig gemaakt & gehouden worden. Na ongeveer 6 weken, dat ligt aan de temperatuur, kan het voor de eerste keer gemaaid worden. 

Een gazon aanleggen kan heel gemakkelijk!

 • Stap 1: Spit de bodem los - De eerste stap is om de bovenste 25 centimeter van de grond grond los te spitten. Verwijder bijvoorbeeld afval en stenen en maak de kluiten goed los. Daarnaast kunt u ook de wortels van de doorlevende onkruiden zoals kweekgras, akkerwinde en heermoes verwijderen voor een optimaal resultaat.
 • Stap 2: Rol de grond aan - U kunt nu aan de slag om de grond aan te rollen en daarbij oneffenheden weg te werken. Ook is het belangrijk om bij deze stap stenen te verwijderen en onkruidwortels weg te werpen.

 • Stap 3: Breng de zuurtegraad van de bodem op peil - U kunt bij deze stap aan de slag om de zuurgraad (pH waarde) van de bodem op peil te brengen door o.a een bekalking uit te voeren. Dit kan u bijvoorbeeld doen met DCM Groen-Kalk® per 10 m². Dit zal de opname van voedingsstoffen en de ontwikkeling van een sterke grasmaat bevorderen. 

 • Stap 4: Verhoog het humusgehalte - Uw gazon gaat slechts één keer aangelegd worden en moet daarom lang meegaan. Hierdoor is het van groot belang dat de bodem een optimale structuur krijgt door het humusgehalte te verhogen. Na de aanleg van het gazon, is dat immers onbegonnen werk. Hiervoor raden wij DCM Meststof Aanleg Gazon (NPK 6-5-3) aan. Dit product brengt zowel humus aan voor de juiste bodemstructuur als een uitgebalanceerde basisvoeding voor een goede groei van de jonge grassprietjes. Hierdoor worden twee vliegen in één klap geraakt.

 • Stap 5: Nu is het tijd om voor graszaad te kiezen of graszoden te kopen 

  Bij graszaad: gaat u graszaad zaaien? Dan kunt u de benodigde hoeveelheid nu in twee gelijke delen verdelen. Zaai vervolgens de helft van het graszaad in de lengterichting van het gazon en de andere helft er dwars overheen. Hark daarna de grond mooi effen, druk de bodem licht aan met een wals en bevochtig de oppervlakte gelijkmatig.

  Bij graszoden leggen: rol de grasmatten uit op de vooral vochtige grond en druk daarna de graszoden aan met een wals. 

 • Stap 6: Tijd voor verzorging! - Vanaf heden is het belangrijk om de toplaag voldoende vochtig te houden om een vlotte en gelijkmatige opkomst te bevorderen. Direct na de eerste maaibeurt kunt u aan de slag gaan met de eerste onderhoudsbemesting. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld DCM Gazonmeststof gebruiken. Dit product voorziet uw nieuwe gazon van een evenwichtige voeding.

Gras verticuteren - wat is dat precies?

Het verticuteren van uw gazon: u heeft er vast wel eens iets over gehoord, maar wat is verticuteren nu precies en waarom is dit zo belangrijk? Verticuteren is het weghalen van de viltlaag die in uw gazon groeit. Hiermee haalt u mossen en dode grassen uit het gazon. Dit kunt u met handig tuingereedschap zoals een vertictuur hark of een verticuteermachine doen. Wij adviseren om dit tuinklusje ieder jaar twee keer op te pakken. De eerste keer verticuteert u in april of mei en indien de bodem uit klei of veengrond bestaat mag u het ook nog een keer in september of oktober verticuteren. 

Ook voor alle grond- en meststoffen, gewasbescherming, tuinplanten en producten voor uw vijver hoeft u niet verder te zoeken.


Tuincentrum Goessens in Aaigem, Erpe-Mere

Tot ziens bij tuincentrum Goessens!


Bekijk meer productgroepen in de categorie Gazon