• Groen expert
  • Ruim 75 jaar ervaring & kwaliteit
  • Deskundige medewerkers
  • Exclusief Bloem- en bruidswerk
  • Eigen plantenkwekerij

Onderhoud gazon

Onderhoud van uw gazon wordt voor veel mensen steeds belangrijker. Normaal gesproken moet het gras 1 à 2 maal per week gemaaid worden, wacht niet tot het gras eigenlijk te lang is want dan krijgt u een geel gazon. Daarnaast is het noodzakelijk het gazon tweemaal per seizoen te bemesten. Er zijn in het tuincentrum combinatieverpakkingen te koop die zowel het gazon bemesten en het onkruid verdelgen. Laat uw maaimachine ieder najaar nakijken, botte of slecht afgestelde messen beschadigen namelijk het gras. Er is ook verschil tussen de seizoenen. Als de winter voorbij is en u wilt weer voor het eerst gaan maaien, maai het dan niet te kort (ongeveer 4 cm). 

Tuinonderhoud: gazon onderhouden 

In de zomermaanden wilt u natuurlijk dat uw gazon er tip-top uitziet. Belangrijke onderwerpen die hierbij komen kijken zijn: verticuteren, zaaien, kalk strooien, bemesten en maaien. Het verschilt per grasmat waar hij aan toe is. Een jong ingezaaide grasmat heeft bijvoorbeeld behoefte aan veel water en een ouder, beschadigd gazon vraagt om de juiste herstelwerkzaamheden en producten. Bewatering zal altijd een grote rol spelen voor een verzorgd en groen gazon, vergeet daarom ook niet regelmatig te sproeien. Bekijk hieronder de vijf belangrijkste stappen voor het onderhouden van uw gazon.

  • Gazon verticuteren

Het is u misschien niet ontgaan: maar graswortels willen graag ademen en groeien. Dit lukt het beste met frisse lucht en laat het nu net zo zijn dat de groei van wortels vaak belemmerd wordt doordat de grond onder een gazon onvoldoende zand bevat om de bodem ademend te houden. Hier komt verticuteren te pas. Bij verticuteren wordt de harde laag van o.a mos en plantaardig afval verwijderd. Dit kunt u met handgereedschap of elektrisch tuingereedschap doen: van vertictuurmachine tot aan een verticuteerhark. Dit is vaak een intensieve behandeling en daarom kunt u deze beter niet vaker dan één keer per jaar uitvoeren. Het voor- en najaar zijn bij uitstek de meest geschikte periodes. 

  • Gazon inzaaien

Nadat u het mos heeft verwijderd, is het mogelijk dat er kale plekken ontstaan. Dit is natuurlijk geen fraai gezicht maar geen zorgen want met wat nieuw graszaad is het in slechts enkele weken weer een prachtige volle mat. 

vertictuurmachine, verticuteren, graszoden, gazon bemesten

  • Kalk strooien

De juiste zuurgraad heeft een enorme bijdrage aan een mooi gazon. De juiste zuurgraad verbeterd o.a de opname van voedingsstoffen en zorgt ervoor dat uw bodem in topconditie is. Maar wanneer moet u kalk strooien? Het bekalken van uw gazon hoeft u slechts één keer per jaar te doen. Alleen bij een sterk verzuurde bodem raden wij u aan om zowel in het voor- als najaar te strooien met kalk. De hoeveelheid kalk verschilt per gazon en is afhankelijk van de huidige zuurgraad in de bodem. Dit kunt u meter door een pH bodemtest uit te voeren. 

  • Gazon bemesten

Er kunnen tijdens het maaien van uw grasmat enkele belangrijke voedingsmiddelen uit het gras verdwijnen. Hierdoor ontstaat een tekort die u zelf moet gaan bijmesten. Hierbij onderscheiden we grofweg twee soorten meststoffen: organische en minerale (kunst-)meststoffen. Gaat u voor een betere groei maar wilt u ook meststoffen die vriendelijk zijn voor de structuur van de bodem? Dan raden wij organische meststoffen aan. 

  • Gazon maaien en kanten knippen

Het regelmatig maaien in combinatie met het sproeien en bemesten van uw gazon heeft een grote impact tegen de vorming van verschillende onkruid. Wij raden aan om tussen mei en oktober wekelijks gras te maaien als het weer droog is. Ook is het belangrijk om niet altijd dezelfde richting op te maaien want anders gaan de grassprieten zich zo vormen. Is het nu écht heet in de zomer? Dan kunt u het beste het gras wat langer laten zodat het gras beter bestand is tegen droogte. 

Het geheim om het mooiste gazon te krijgen

We kunnen eromheen draaien maar het grootste geheim voor een mooi en groen gazon bent uzelf. Er is doorzettingsvermogen en toewijding nodig om uw gazon zo groen en gezond mogelijk te houden. Doet u dit niet? Dan zullen op de langer termijn uw grasmatten veranderen in gras met gele plekken met onkruid. U zou tenminste één keer per maand in de wintermaanden tot meerdere malen per week in de zomer tijd besteden aan het onderhouden van uw gazon.


Tuincentrum Goessens in Aaigem, Erpe-Mere

Tot ziens bij tuincentrum Goessens!


Bekijk meer productgroepen in de categorie Gazon