• Groen expert
  • Ruim 75 jaar ervaring & kwaliteit
  • Deskundige medewerkers
  • Exclusief Bloem- en bruidswerk
  • Eigen plantenkwekerij

Tips voor de moestuin tijdens de vakantie

Tips voor de moestuin tijdens de vakantie

Als je deze zomer op vakantie gaat, dan wil je natuurlijk jouw moestuin zo goed mogelijk achterlaten én zo goed mogelijk weer aantreffen bij terugkomst. In deze blog geven we je graag tips om dit goed voor te bereiden, zodat je onaangename verrassingen kunt voorkomen. 

Regel een planten oppas voor de moestuin!

Hoewel je absoluut voorbereidingen kunt treffen, is het wel erg prettig als er iemand op jouw moestuin past als je weg bent. Als dit het geval is, schrijf dan de instructies op die belangrijk zijn. Sommige stappen zijn wellicht logisch voor jou als eigenaar, maar niet voor de oppas. Daarnaast kan het een handige stap zijn om erbij te schrijven waar de oppas welke planten kan vinden. 

De moestuin water geven tijdens de vakantie

Water geven is essentieel, vooral als het om de zomervakantie gaat. Als je planten in potten hebt, dan kun je deze in een schaal met een laag water zetten. Je kunt eventueel ook aan de slag gaan met een automatisch bewateringsysteem dat je instelt op tijd. Toch is het fijn om iemand een oogje in het zeil te laten houden, vooral omdat de weersomstandigheden van invloed zijn op hoeveel water er precies nodig is. 

Daarnaast kun je kiezen voor een waterdispenser. Deze kun je bij ons in de winkel aanschaffen, of eventueel zelf maken door middel van een plastic fles. Dit doe je als volgt:

  • Je prikt gaatjes in de dop van de plastic fles 
  • Vul de fles volledig met water en draai de dop dicht
  • Zet de fles met de dop naar beneden in de aarde, zodat het water er geleidelijk uit loopt. 

Hoe zit het met onkruid in de moestuin tijdens de vakantie?

Onkruid kan erg snel groeien in een aantal weken tijd. Je kunt dit voorbereiden door alle onkruid vast te verwijderen voordat je weg bent. Daarnaast kun je mogelijk de planten oppas inschakelen, om 1 keer per week wat onkruid te verwijderen. 

Oogsten uit de moestuin, voor én tijdens de vakantie

Voordat je weg gaat kun je vast oogsten. Is er iemand die op de moestuin past in deze periode? Dan kun je natuurlijk ook nog het een en ander laten hangen, zodat de planten oppas hiervan kan genieten in jouw afwezigheid. Houd er echter wel rekening mee dat rijpe vruchten kunnen gaan rotten. Dus tijdens jouw laatste oogst-ronde en onder toezicht van de planten oppas is het belangrijk om dit op tijd te oogsten. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten: