• Groen expert
  • Ruim 75 jaar ervaring & kwaliteit
  • Deskundige medewerkers
  • Exclusief Bloem- en bruidswerk
  • Eigen plantenkwekerij

De tuin vol vogels in het voorjaar

De tuin vol vogels in het voorjaar

Gezellig hè al die vogels in de tuin in het voorjaar? Eerst op zoek naar een geschikt plekje om een nestje te bouwen en daarna af en aan vliegend met takjes en ander nestmateriaal. Daarna kan het broeden beginnen en is het voor ons mensen om te wachten op een eerste geluid van de jongen. Maar naast wachten kunnen we de vogels ook een beetje helpen in deze drukke tijden…

Insecten, krachtvoer voor de vogels

Om in de topdrukte van het voorjaar te overleven, hebben vogels meer kalk en eiwit en minder vet nodig dan in de winter. Ze zullen daarvoor op zoek gaan naar insecten, rupsen en wormen. De vogels zullen je dan ook erg dankbaar zijn voor bloeiende planten in je tuin die insecten lokken.

Vogels, jongen | www.gekopgroen.nl

Bijvoeren mag, ook in het voorjaar

Insectenetende vogels hebben het steeds moeilijker om hun eieren uit te broeden en de jongen groot te brengen. Door veranderingen in het klimaat ligt de rupsenpiek namelijk eerder in het seizoen. Met name mezen zijn hierdoor te laat klaar met broeden om hun jongen nog voldoende rupsen te kunnen geven. Ook zaadetende vogels hebben het niet makkelijk. Door een tekort aan zaden na de winter, overleven veel van hen het voorjaar niet. Gelukkig kunnen wij ze wel een handje helpen. Hoewel jarenlang werd geadviseerd niet bij te voeden, omdat jonge vogels zaden en noten niet goed kunnen verteren, blijkt uit recente onderzoeken dat bijvoeren in het voorjaar juist veel voordelen heeft. Dit komt doordat niet de jonge vogels, maar juist de ouders zich tegoed doen aan het moeilijker verteerbare voedsel, terwijl ze de jongen voeden met insecten.

Veilig voedsel voor ouders en jongen

Hoewel de jongen dus voornamelijk gevoed zullen worden met insecten, kan het voorkomen dat deze niet voldoende vindbaar zijn. Ook de jongen zullen dan noten en zaden te eten krijgen. Belangrijk is dan dat de jongen geen hele pinda’s te eten kunnen krijgen. Met een speciale pindasilo, te koop bij onze tuincentra, voorkom je dit. Vogels kunnen hier alleen kleine stukjes pinda uitpeuteren. De kans op verstikking wordt zo verkleind en het voedsel wordt beter verteerd. Onmisbaar dus als je de jongen een goede start wilt geven.

Vogels, pindasilo | www.gekopgroen.nl  Vogelvoer | www.gekopgroen.nl  Vogelvoer | www.gekopgroen.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten: