• Groen expert
  • Ruim 75 jaar ervaring & kwaliteit
  • Deskundige medewerkers
  • Exclusief Bloem- en bruidswerk
  • Eigen plantenkwekerij

Water in de tuin

Water in de tuin

Met die extreem zachte winters van de afgelopen jaren lijkt het ook dit jaar geen witte kerst te worden. De kans op nóg meer regen is groter. Ideeën en tips om van de nood een deugd te maken, met een goede afwatering en aantrekkelijke ‘bronnen’ voor insecten en kleine dieren in de tuin.

Water voor de planten
Het meeste regenwater verdwijnt via regenpijpen en goten in het riool. Maar bij heftige plensbuien kunnen straten, kelders én tuinen onder komen te staan. Dit kunt u op verschillende manieren voorkomen. Zorg ervoor dat niet meer dan 30 procent van de tuin betegeld is en kies liever voor een haag dan een tuinmuur of schutting, want: hoe meer planten in de tuin, hoe meer regenwater wordt opgenomen. Een terras of tuinpad kan ook regenwater doorlaten wanneer u daarvoor grastegels, houtsnippers, schelpen of split gebruikt. Leg een vijver aan, plaats een regenton en maak op uw eigen huis, de garage of de schuur een groen dak met vetplanten, gras en wilde planten.

Een bron van leven
Water zorgt voor leven in de tuin, want het komt niet alleen de planten ten goede, maar trekt ook insecten en kleine dieren als salamanders, kikkers, vogels en egels aan. Dat kan al met een ingegraven schaal of bak, maar ook met een vijver of een drassig stukje moeras in de tuin.

Extra tips

  • Plaats een regenton in de schaduw en niet in de zon, om algengroei tegen te gaan en het water fris te houden. Het regenwater is ook goed voor kamerplanten die niet van kalkrijk (kraan)water houden.
  • In verband met explosieve algengroei plaatst u ook de vijver liever niet in de volle zon; circa de helft in de zon is prima. Mooie oever- en moerasplanten aan de rand van de vijver zorgen ook voor extra schaduw en bieden bovendien een mooie schuilplaats aan kleine dieren en insecten. In een vijver zetten muggen weliswaar hun larven af, maar die worden al snel verslonden door kikkers, padden, salamanders en vissen als de goudwinde en zonnebaars.  Om vissen te houden en ze de winter door te laten komen moet de vijver op het laagste punt minstens 75 centimeter diep zijn. Laat kleine kinderen niet zonder toezicht bij de vijver of plaats voor de veiligheid en hekje en/of net.
  • Een groen dak vangt niet alleen veel regenwater op, maar houdt ook fijnstof vast.
  • Zorg ervoor dat potten met planten en/of bollen die deze winter buiten kunnen blijven staan niet te nat worden. Zet ze onder een overkapping, tegen de gevel en/of op voetjes. Maar let er ook op dat ze, wanneer het straks in het nieuwe jaar een lange tijd droog blijft, niet uitdrogen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: