• Groen expert
  • Ruim 75 jaar ervaring & kwaliteit
  • Deskundige medewerkers
  • Exclusief Bloem- en bruidswerk
  • Eigen plantenkwekerij

In de winter vogels in uw tuin?

Voor vogels die overwinteren in de tuin is de winter een moeilijke periode in het jaar. Voedsel is schaars. Insecten zijn weggekropen, bessen hangen niet in overvloed aan de struiken en zaden zijn moeilijk te vinden. Bovendien zijn de dagen kort waardoor er minder tijd is voor vogels om voedsel te zoeken.

Wat kunt u doen om vogels in de winter te helpen?

Tuin vogels

Er zijn een aantal items waarmee u snel uw tuin een aantrekkelijke plek kan maken voor vogels in de winter. Denk bijvoorbeeld aan voedsel, waterbadjes en nestkasten.

Vogels voeden in de tuin

Veel vogels verliezen tijdens de wintermaanden meer lichaamsgewicht omdat er in de winter minder voedsel is. Extra voedsel is daarom voor veel vogels altijd welkom. Behalve dat voedsel welkom is voor vogels, trekt het ook vogels naar uw tuin!

Er zijn verschillende manieren om te zorgen voor voedsel voor vogels in de winter. Denk hierbij aan:Een vetbol in de tuin is goed voedsel een vogel in de winter.

  • vetbollen
  • vogel pindakaas
  • pinda’s
  • water

Water? Ja zeker behalve dat het voor vogels belangrijk is om tijdens de winter genoeg te eten is het net zo belangrijk om te drinken. Bij lichte vorst kan dat voor kleinere vogels moeilijk zijn. Naast drinken kunnen vogels er ook in badderen. Het water bevriest niet op veren wanneer een vogel baddert in de winter. Door komt door de ingevette veren van vogels. Dit zorgt er voor dat water van de veren rolt en dus de veren niet bevriezen.

Tip: verschillende soorten vogels houden van verschillende soorten voedsel. Koolmezen zijn bijvoorbeeld dol op vetbollen, pinda’s en zonnepitten. Door verschillende soorten voedsel in de de tuin op te hangen komen verschillende soorten vogels op je tuin af. Vogel pindakaas is ook te verkrijgen in verschillende soorten waardoor je daarmee dus verschillende soorten vogels kan aantrekken. Zet daarnaast meerdere vogelbadjes in uw tuin en ververs het water regelmatig.
Ook voor uw vogelbadje kunt u terecht bij ons tuincentrum. Bekijk ook onze andere andere tips voor de wintertuin.

Vogelhuisje kopen bij tuincentrum Goessens

Behalve voedsel heeft een vogel ook bescherming nodig. Nestkasten geven vogels bescherming in de winter maar ook in de lente tijdens de broedtijd!  In de winter maken vogels zoals Koolmees en Pimpelmees graag gebruik van nestkasten in de tuin.

Vogel nestkast in de winterTip: Bekijk tijdens het ophangen van een nestkast naar de aanvliegroute. Het is belangrijk dat de opening naar het noordoosten hangt. Hierdoor hangt de opening niet in de volle zon.
Vogels houden van rust. Zorg er voor dat de nestkast in een rustig deel van de tuin hangt. Let op dat de nestkast op de juiste hoogte hangt zodat katten er niet makkelijk bij kunnen. Benieuwd hoe u katten uit uw tuin houd?

Door het ophangen van voedsel en een (of meerdere) nestkast(en) zorgt u voor een vogelvriendelijke tuin. Door verschillende soorten voedsel en verschillende soorten grote nestkasten zorgt u voor een mooie afwisseling van soorten vogels! U creëert hiermee een unieke vogel tuin.


 

Kom langs bij tuincentrum Goessens voor een breed assortiment aan voedsel en nestkasten. Graag adviseren onze medewerkers u over een vogelvriendelijke tuin in de winter! Ook op zondag!