• Groen expert
  • Ruim 75 jaar ervaring & kwaliteit
  • Deskundige medewerkers
  • Exclusief Bloem- en bruidswerk
  • Eigen plantenkwekerij

Grond- en meststoffen

Grond- en meststoffen zijn volop verkrijgbaar bij ons tuincentrum in Erpe Mere. Onder deze categorie vallen diverse soorten grondsoorten zoals turf, potgrond, tuingrond. Naast de traditionele potgrond is er tegenwoordig bijna voor elke categorie tuinplanten en kamerplanten wel een speciale potgrond die ook daadwerkelijk de planten beter laten groeien en bloeien. In deze soorten grond zijn voedingswaarden toegevoegd die de planten nodig hebben zoals orchideeën die eigenlijk het best gedijen op boomschorssnippers. Het assortiment meststoffen wordt ook nader toegelicht evenals het maken van compost. 
 

Speciale meststoffen

 


Voedingsstoffen door middel van de juiste meststoffen

Het spreekt wellicht voor zich: planten, struiken en bomen hebben naast genoeg bewatering en lichtinval ook extra voedingsstoffen nodig om te groeien, bloeien en vruchten te geven. Door afstervend groen dat wordt opgewekt door schimmels, sporen en insecten komen deze voedingsstoffen vanzelf in de bodem. Het kan dus voorkomen dat deze natuurlijke cyclus verstoord wordt of de grond uitgeput raakt. DCM meststoffen bieden hier vaak een goede oplossing. 

Meststoffen: welke voedingsstoffen zijn het belangrijkst?

Iedere plant in uw tuin heeft zijn eigen voorkeuren, mineralen en sporenelementen nodig om door te kunnen groeien en bloeien. Doordat water en deze voedingsstoffen zich mengen wordt dit opgelost in water en bereikt het via de wortels de planten. We hebben voor u een rijtje gemaakt met verschillende voedingsstoffen die een plant nodig heeft. 

  • N (stikstof) helpt een plant groeien en draagt bij aan de groene kleur van de plant.
  • P (fosfor) bevordert de vorming van gezonde wortels, rijping van zaden en de bloei van uw plantje. 
  • K (kalium) is belangrijk voor de opname en verdamping van water. Ook draagt deze stof bij aan de stevigheid van een plant.
  • Ca (calcium) draagt bij aan de stevigheid van de celwand en regelt verder de wateropname.
  • Mg (magnesium) speelt een grote rol bij het bladgroen.

De meest belangrijkste elementen N (stikstof), P (fosfor) en K (kalium) worden vaak in een gemengde meststof gebruikt. Planten kunnen mineralen te weinig, maar ook zeker te veel hebben. Dit voorkomt u door niet teveel mest in één keer te strooien. Op de verpakking vindt u hoe vaak en wanneer u kunt strooien. Of laat u helpen door een van onze werknemers in het tuincentrum.

kunstmest, potgrond, moestuin bemesten

Organische mest kopen

Een van de bekendste soorten meststoffen is de organische meststof. Hierbij worden stalmest, huishoudelijk- en tuinafval (compost) en turf door de grond verwerkt. Door organische mest te gebruiken, voegt u niet alleen voedingsstoffen toe maar u verbetert ook direct de structuur van de bodem. Dit wordt ook wel bodemverbeteraar genoemd. Sommige soorten organische mest bevatten veel voedingsstoffen (zoals stalmest en compost), andere soorten verbeteren wel de bodemstructuur maar bevatten gemiddeld minder voedingsstoffen (zoals turfproducten). 

Kunstmest voor uw gazon kopen

Kunstmest wordt op een kunstmatige manier gemaakt. De planten in uw tuin krijgen door kunstmest een groeistoot maar er verbeterd niets aan uw grond. Het is bij kunstmest ook altijd belangrijk om op te passen voor overbemesting dan groeien de planten namelijk te hard en put u de bodem uit. Een voordeel van kunstmest is dat deze meststof enorm makkelijk te gebruiken is: deze meststoffen werken sneller dan bij organische mest en u kunt precies de juiste hoeveelheid mineralen en sporenelementen toedienen.

Speciale meststoffen volop te koop

Zoals we net al vermelden, hebben planten, struiken en bomen ieder hun eigen specifieke mix van voedingsstoffen nodig. Vaak werkt een universele mix van voedingstoffen voor veel planten maar er zijn enkele uitzonderingen van planten soorten die nét iets extra kunnen gebruiken. Dit noemen we speciale meststof: zo is er rozenmest, buxusmest en coniferenmest. Ook voor compost, grondsoorten en tuinplanten hoeft u niet verder te zoeken! Kom gezellig langs in Erpe Mere. 


Tot ziens bij tuincentrum Goessens!