• Groen expert
  • Ruim 75 jaar ervaring & kwaliteit
  • Deskundige medewerkers
  • Exclusief Bloem- en bruidswerk
  • Eigen plantenkwekerij

Schimmels

Tijdens een natte zomer is het onvermijdelijk: gevoelige en zwakke planten krijgen last van schimmelziekten. De bekendste schimmel is meeldauw die de plant bedekt met een laagje wit schimmelpluis. Schimmel is moeilijk te bestrijden en slaat snel op andere planten over, ze veroorzaken allerlei ziekteverschijnselen die de groei van de plant belemmeren en soms ten grond richten. Maar gelukkig zijn deze schimmels ook goed te bestrijden!

Diverse soorten schimmels

Natuurlijk wilt u alle schimmels voorkomen, maar niet alle schimmels kunt u snel bestrijden. Soms kan het niet anders en zult u de plant moeten genezen van de schimmels. In de meeste gevallen kunt u door preventief te spuiten veel schimmels al voorkomen. Dit is ook nog eens een milieuvriendelijke manier van gewasbescherming! Mocht het toch zo zijn dat uw plant last heeft van schimmel, dan kunt u overstappen naar sterkere chemische bestrijdingsmiddelen. Hiervoor kunt u bij ons in het tuincentrum terecht.

Ontdek gewasbescherming voor roest

Een bekende schimmelsoort is roest. Deze is te herkennen aan rode en gele vlekken op de bladeren. Aan de onderkant komen geelbruine, in de herfst naar zwart verkleurende puistjes ter grootte van een speldeknop. In ons tuincentrum zijn allerlei soorten gewasbescherming voor roest te koop.

Ontdek gewasbescherming voor meeldauw

Er bestaan twee verschillende soorten meeldauw:

  • Echte meeldauw: De schimmelpus zit aan de bovenkant van het blad
  • Valse meeldauw: De schimmelpus zit aan de onderkant van het blad 

De valse meeldauw heeft een witgrauw laag schimmelpluis aan de onderzijde van het blad. Aan de bovenkant ontstaan vaak geelgroene vlekken. Aangetaste delen van de planten moeten worden verwijderd. Witte, meelachtig vlekken op de bladeren, later bruin wordend, daarin soms zwarte stipjes (vruchtlichamen).  Aangetaste plantdelen zijn bedekt met wit, poederachtig schimmelpluis. Dit is er makkelijk af te vegen. Pas als het witte schimmelpluis langer aanwezig is zal er bruinverkleuring onder het schimmelpluis optreden.

Ontdek gewasbescherming voor meeldauw

Ontdek gewasbescherming voor Sterroetdauw

Sterroetdauw, ook wel blackspot genoemd, komt vooral op rozen voor, preventief spuiten in maart is aan te bevelen.Sterroetdauw is een schimmel en geeft bruinzwarte, stervormige vlekken op bladeren van planten. Fijne schimmeldraden en zwarte sporenpuntjes zijn in de vlek te zien. Bladeren vergelen en vallen voortijdig af. Vochtige (weers)omstandigheden werken de infecties in de hand. De schimmel kan overwinteren op afgevallen blad en in de plant


Tot ziens bij tuincentrum Goessens!


 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Gewasbescherming en bestrijding