• Groen expert
  • Ruim 75 jaar ervaring & kwaliteit
  • Deskundige medewerkers
  • Exclusief Bloem- en bruidswerk
  • Eigen plantenkwekerij

Top 5 Inheemse Planten

Top 5 Inheemse Planten

Zoals u weet zijn planten essentieel voor biologische diversiteit. Als u regelmatig en met plezier met de handen in de aarde zit, is de kans groot dat u al bekend bent met de term ‘inheemse beplanting’. Het is immers zeker nu belangrijk om u bewust te worden van de waarde van dit soort beplanting. Inheemse planten dragen bovendien bij aan een ecologisch verantwoorde toekomst. Inheemse planten leveren immers het beste voedsel en onderdak voor inheemse insecten, vogels en dieren. 

Inheemse planten in België

Door voor planten te kiezen die van nature in België voorkomen, helpt u de biodiversiteit weer gezond en sterk te worden. Plantensoorten die hier niet oorspronkelijk voorkomen, de exoten, kunnen schade toebrengen aan de inheemse soorten in de tuin, maar ook in natuurgebieden. Alle reden om voor inheemse beplanting te kiezen. Maar welke soorten dan? Wij hebben een top 5 voor u gemaakt!

1. Gelderse roos

De Viburnum Opulus, of Gelderse roos, is een struik die tot wel 4 meter hoog kan worden. De gelderse roos houdt van een natte omgeving en een vochtige bodem, ideaal dus met ons klimaat! De struik bloeit in de maanden mei en juni en geeft mooie rode vruchtjes. 

Gelderse Roos | Inheemse Planten | Tuincentrum Goessens

2. Wintereik

Deze prachtige boom heeft de officiële naam Quercus Patraea. Deze boom kan tot wel 30 meter hoog worden en heeft omlaag gebogen takken die in de zomermaanden juni en juli geelachtige bloemen geven met een heerlijke geur! Deze bloemen, de lindebloesem, kunt u plukken en drogen. Zo kunt u deze bijvoorbeeld in een kruidenbuiltje verzamelen en in uw kledingkast leggen. De heerlijke geur zal zich verspreiden en ieder kledingstuk heeft een heerlijk aroma.  

Wintereik | Inheemse Planten | Tuincentrum Goessens

3. Wilde lijsterbes

Voor de wat kleinere tuinen is de wilde lijsterbes een goede inheemse boom. Deze boom wordt niet hoger dan 15 meter en heeft een oersterk karakter. Omdat de boom zo sterk is zal u hem wellicht al eens gezien hebben in straten en parken. Hij kan wel tegen een stootje! De boom bloeit in mei en juni en geeft mooie witte bloemen die oranje vruchten produceren. Deze vruchten worden veel verwerkt in wijn, likeur en jam! 

Lijsterbes | Inheemse Planten | Tuincentrum Goessens

4. Tweestijlige meidoorn

Een goede beschutter en mooie inheemse struik is de tweestijlige meidoorn. Deze struik kan tot wel 6 meter hoog worden en bloeit in mei. In de wintermaanden is deze struik ideaal voor beschutting en in de bloeimaand geeft deze prachtige geurende witte bloemen. De vruchtjes in deze struik zijn een echte vogellokker. Zo geniet u van de bloemen, de vogels en de heerlijke geur. 

Meidoorn | Inheemse Planten | Tuincentrum Goessens

5. Ratelpopulier

De ratelpopulier is een zeer bekende boom waar veel mensen niet van weten dat het een inheemse soort is. De ratelpopulier kan eigenlijk overal goed groeien en kan tot wel 30 meter hoog woorden. De boom kan uitstekend tegen wind en vorst dus u heeft er het hele jaar plezier van! 

Ratelpopulier | Inheemse Planten | Tuincentrum Goessens

Voordelen inheemse planten

Ontdek alle voordelen die natuurlijke plantsoorten met zich meebrengen:

  • Minder watergebruik: inheemse planten hebben een diep wortelstelsel waarin ze water opslaan tijdens dagen met veel regen en water uit de bodem halen tijdens hete, droge zomers. Zo heeft u minder water nodig en bespaart u tijd, geld en moeite.
  • Minder onderhoud: inheemse planten hebben het vermogen om zich aan te passen aan de groeiomstandigheden in uw omgeving. Hierdoor hebben ze minder bemesting, water en mulch nodig.
  • Onderdak en voedsel voor insecten: planten die van nature in uw gebied groeien, bieden al jaren onderdak en voedsel aan verschillende insecten en dieren.
  • Bevordering van de biodiversiteit: een mix van inheemse en exotische planten zorgt voor een gevarieerde leefomgeving voor insecten en vogels. Plant dus verschillende soorten heemplanten om zoveel mogelijk diverse insecten aan te trekken.

Inheemse planten kopen bij Tuincentrum Goessens

Naast nuttig voor het milieu zijn inheemse planten ook gewoon erg mooi. Nóg een reden om bovenstaande en/of andere inheemse planten aan uw tuin toe te voegen. Bij Goessens kweken we een groot gedeelte van onze tuinplanten in ons eigen kwekerij. Daardoor bent u verzekerd van beplanting van goede kwaliteit. Meer weten over de beplanting die wij u bieden? Breng een bezoek aan ons tuincentrum in Aaigem, Erpe-Mere. Onze medewerkers matchen u en uw tuin graag aan de juiste inheemse beplanting.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten: