• Groen expert
  • Ruim 75 jaar ervaring & kwaliteit
  • Deskundige medewerkers
  • Exclusief Bloem- en bruidswerk
  • Eigen plantenkwekerij

Top 3 schaduwplanten

Top 3 schaduwplanten

Heeft u een tuin of balkon op het noorden en bent u overgeleverd aan de schaduw? Dat hoeft helemaal niet nadelig te zijn! Veel mensen hebben het idee dat een tuin waar weinig zon te vinden is gelijk staat aan een tuin waar weinig diversiteit aan planten mogelijk is. Gelukkig is dat niet waar, indien u de juiste planten uitkiest. Er zijn genoeg tuinplanten die op een schaduwrijke plek tot hun recht komen. Sterker nog, ze vinden het heerlijk! Ontdek in deze blog onze top 3 aan tuinplanten voor in de schaduw!

Tuinplanten voor een schaduwrijke tuin

Schaduw in de tuin is met de warme zomers geen overbodige luxe. Uw border kan nog even kleurrijk stralen, zelfs wanneer er hooguit twee uurtjes zon in de tuin te vinden zijn. Dat is dan ook de definitie van een schaduwrijke tuin: een tuin waar niet meer dan 2 uur per dag de zon schijnt. Schaduwplanten zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren; zowel bloeiend als groenblijvend. Hieronder delen wij 3 populaire planten voor in de schaduw, maar uiteraard kunt u bij ons ook in de winkel terecht voor nog veel meer tips!

  1. Hosta
  2. Astilbe
  3. Hortensia

1. Hosta: prachtig blad en zeer veelzijdig!

De hosta is één van de bekendere vaste planten voor de schaduwborder, omdat deze een ijzersterke reputatie heeft opgebouwd in de afgelopen jaren. De prachtige bladplant is sterk en siert de border of een pot met haar blad. De lijst met verschillende hosta-soorten is vrijwel eindeloos. Binnen deze verschillende soorten zijn er een aantal cultivars die wat meer zonlicht nodig hebben. Laat u daarom bij aankoop goed adviseren door onze medewerkers, voor de juiste soort voor uw tuin. 

2. Astilbe: een schaduwminnende bloeier

Natuurlijk is kleur ook hartstikke welkom in de schaduwtuin! Gelukkig zijn er hele goede schaduwminnende bloeiers, zoals de Astilbe. Met de prachtige en bijzondere bloempluimen is deze ideaal voor in de schaduwrijke border. De bloempluimen verschijnen op een punt in de zomer, wanneer veel andere planten zijn uitgebloeid. De bloemen van deze bladverliezende vaste plant kunnen paars, roze, wit en rood van kleur zijn. Samen met de Hosta vormt dit een mooie combinatie!

3. Hortensia: de klassieker

De hortensia (Hydrangea) is één van de meer klassiekere tuinplanten. Het is een ouderwetse favoriet die in de zomer en herfst bloeit en vele borders siert met een rijke bloei. De bladverliezende struik is er in een breed scala aan soorten, vormen en kleuren. Kiest u voor blauw, wit, paars, roze of rood? Plant de hortensia als combinatieplant in een border, vrijstaand in een bloempot of als accent langs een tuinpad. Weet wel; hortensia's geven de voorkeur aan meer lichte schaduw dan diepe schaduw. 

Schaduwplanten kopen bij tuincentrum Goessens

U weet nu dat het helemaal geen ramp is om een schaduwrijke tuin te hebben. In elk seizoen is er genoeg (bloeiend) groen dat uw tuin naar een esthetischer niveau tilt. Kom langs bij ons tuincentrum in Erpe-Mere om meer te leren over de schoonheid van schaduwplanten. Onze groenexperts beantwoorden graag al uw vragen over ons assortiment. Tot snel bij tuincentrum Goessens!

Kijk ook eens naar de volgende berichten: