• Groen expert
 • Ruim 75 jaar ervaring & kwaliteit
 • Deskundige medewerkers
 • Exclusief Bloem- en bruidswerk
 • Eigen plantenkwekerij

Combineer éénjarigen met vaste planten

Combineer éénjarigen met vaste planten

Het creëren van een prachtig tuinontwerp kan een uitdaging zijn, maar met de juiste mix van vaste planten en eenjarige planten kun je genieten van een kleurrijke en bloeiende tuin gedurende het hele jaar. Wij leggen uit waarom het slim is om vaste planten te combineren met eenjarige planten en hoe je dit het beste kunt doen.

Waarom vaste planten en eenjarige planten combineren?

 • Seizoenswisselingen opvangen: Vaste planten vormen de ruggengraat van je tuin. Ze komen elk jaar terug en zorgen voor een stabiele basis. Eenjarige planten kunnen de lege plekken opvullen en de tuin elk jaar een nieuw gezicht geven. Hierdoor kun je inspelen op de seizoenswisselingen en ervoor zorgen dat er altijd iets in bloei staat, ongeacht de tijd van het jaar.
 • Kleuren en texturen: Vaste planten bieden vaak een constante achtergrond met hun blijvende bladeren en bloemen. Eenjarige planten kunnen elk jaar worden gekozen op basis van hun kleuren en texturen om de vaste planten aan te vullen en contrasteren. Dit zorgt voor een dynamisch en visueel aantrekkelijk geheel.
 • Bloeitijd en diversiteit: Door vaste planten te combineren met eenjarige planten, kun je een langere bloeiperiode realiseren. Terwijl vaste planten meestal een specifieke bloeiperiode hebben, kunnen eenjarige planten bloeien vanaf de lente tot aan de eerste vorst. Dit zorgt voor een continu bloeiende tuin.

Tips voor het combineren van vaste planten en eenjarige planten

 • Kies de juiste vaste planten: Begin met het selecteren van vaste planten die goed gedijen in je klimaat en bodemtype. Denk aan planten zoals hosta’s, lavendel, en zonnehoed (Echinacea). Deze planten vormen de basis van je tuin en komen elk jaar terug.
 • Kies kleuren en bloeiperiodes: Maak een plan op papier en kies vaste planten met verschillende bloeiperiodes en kleuren. Voeg eenjarige planten toe die bloeien wanneer de vaste planten niet in bloei staan. Dit zorgt voor een naadloze overgang en constante kleur in je tuin.
 • Speel met hoogtes en texturen: Zorg voor variatie in hoogtes door hogere vaste planten achterin de borders te plaatsen en lagere vooraan. Voeg eenjarige planten toe die variëren in hoogte om een gelaagd effect te creëren. Denk aan de textuur van bladeren en bloemen om extra dimensie aan je tuin te geven.
 • Onderhoud en verzorging: Vergeet niet dat eenjarige planten jaarlijks moeten worden vervangen. Dit biedt de kans om elk jaar iets nieuws te proberen. Vaste planten hebben vaak minder onderhoud nodig, maar het is belangrijk om ze jaarlijks te snoeien en te voeden.

Voorbeelden van goede combinaties

 • Hosta en begonia’s: Hosta’s bieden prachtige, grote bladeren die goed combineren met de felgekleurde bloemen van begonia’s.
 • Lavendel en petunia’s: Lavendel zorgt voor geur en kleur in de zomer, terwijl petunia’s voor langdurige bloei zorgen.
 • Zonnehoed en cosmea: De robuuste bloemen van zonnehoed combineren prachtig met de luchtige en kleurrijke bloemen van cosmea.

Meer tips? Bezoek Tuincentrum Goessens!

Door vaste planten te combineren met eenjarige planten, creëer je een tuin die het hele jaar door interessant en aantrekkelijk is. Met de juiste planning en selectie van planten kun je genieten van een tuin die altijd in bloei staat en vol leven is. Begin vandaag nog met het maken van je tuinplan en ervaar de voordelen van een doordacht en goed ontworpen tuin.

Met deze tips en ideeën kun je aan de slag om een prachtige, bloeiende tuin te creëren die elk seizoen opnieuw verrast en verblijdt. Veel succes en vooral veel plezier met tuinieren!

Kijk ook eens naar de volgende berichten: