• Groen expert
 • Ruim 75 jaar ervaring & kwaliteit
 • Deskundige medewerkers
 • Exclusief Bloem- en bruidswerk
 • Eigen plantenkwekerij

De perfecte kleurcombinaties voor je border: tips & inspiratie

De zomer is begonnen! Dit is het perfecte moment om je tuin te laten stralen met al die prachtige kleuren die de natuur voortbrengt. Wie wordt er immers niet vrolijk van een buitenruimte vol stralende tinten? Een goed ontworpen border kan je tuin omtoveren tot een kleurrijk en levendig paradijs waar je de hele zomer van kunt genieten. Maar hoe kies je de juiste kleuren en waar moet je op letten bij het aanplanten van je plantenborder? In dit blogartikel geven we je inspiratie en praktische tips voor het creëren van de meest vrolijke border ooit. Succes!

Hoogte en diepte in je border

Om te beginnen is het belangrijk om de basisregels voor het aanplanten van een border te weten. Een goed ontworpen border heeft immers niet alleen de juiste kleurencombinaties, maar ook variatie in hoogte en diepte. Dit zorgt voor een dynamische en aantrekkelijke aanblik. Gebruik laagblijvende planten aan de voorkant van je border om een mooi kader te creëren. Denk aan tuinplanten als:

 • kleine maagdenpalm
 • dwergmispel
 • klokjesbloem
 • duizendknoop

Deze planten voegen kleur toe aan de basis van je border en bedekken de grond. Middelhoge planten, zoals Echinacea, ridderspoor en duizendblad kunnen in het midden van je border worden geplaatst. Deze planten voegen kleur en structuur toe zonder de hoger opgroeiende planten te overschaduwen. Gebruik hoge (vaste) planten aan de achterkant van je border om hoogte en diepte te creëren.

Geef je border wat kleur met deze tuinplanten!

Textuur en bladkleur van je borderplanten

Ook kun je spelen met textuur, vormen en bladkleur om je border interessant te maken. Planten met bijzonder blad, zoals Heuchera, Hosta en varens, kunnen een opvallend accent vormen in je border. Heuchera komt in verschillende tinten, van diep purper tot helder limegroen, en Hosta biedt grote bladeren in verschillende groentinten en met witte of gele randen. Siergrassen zoals pampasgras en zegge kunnen textuur en beweging toevoegen aan je border. Hun sierlijke aren en wuivende bladeren contrasteren mooi met de vaste planten en bloemen.

Kleurenwiel en harmonie

Het kleurenwiel is een handig hulpmiddel bij het kiezen van kleurcombinaties voor je border. Door kleuren te combineren die naast elkaar, tegenover elkaar of in een driehoek op het kleurenwiel liggen, kun je harmonieuze en visueel aantrekkelijke borders creëren:

 • Analoge kleuren liggen naast elkaar op het kleurenwiel en vormen een zachte, harmonieuze combinatie. Denk aan combinaties zoals blauw, blauw-paars en paars of rood, rood-oranje en oranje. Deze kleuren vloeien mooi in elkaar over en zorgen voor een rustgevend effect.
 • Complementaire kleuren liggen tegenover elkaar op het kleurenwiel en zorgen voor een krachtig contrast. Denk aan combinaties zoals geel en paars, of rood en groen. Deze kleuren versterken elkaar en maken je border levendig en dynamisch.
 • Triadische kleuren zijn drie kleuren die gelijkmatig verdeeld zijn over het kleurenwiel, zoals rood, geel en blauw. Deze combinatie zorgt voor een levendig en gebalanceerd kleurenpalet dat je border echt doet opvallen.

Kom gerust met jouw favoriete kleurenpalet naar ons tuincentrum in Erpe-Mere. Onze groenexperts helpen je graag bij het uitzoeken van de perfecte combinaties.

Geef je border wat kleur met deze tuinplanten!

Zomerse kleurcombinaties voor jouw border

Door te spelen met verschillende kleurcombinaties kun je deze zomer verschillende sferen creëren, van warm en zonnig tot kalm en rustgevend, of juist speels en vrolijk. Dit zijn een aantal inspirerende kleurcombinaties voor komende zomer

 • Zonnige border: Combineer gele zonnebloemen, oranje dahlia’s en rode salvia’s voor een warme, zonnige border. Voeg wat goudsbloemen toe voor extra kleur en geur.
 • Kalme border: Creëer een rustgevende border met paarse lavendel, blauwe ridderspoor en witte margrieten. Voeg wat zilverbladige planten toe voor extra textuur en contrast.
 • Speelse border: Maak een vrolijke en speelse border met de roze zonnehoed, paarse verbena en witte cosmos. Voeg wat graslelies toe voor extra beweging en een speels effect.

Welke border past het beste bij jouw tuin en smaak?

Kom langs voor de mooiste borderplanten!

Het kiezen van de perfecte kleurcombinaties voor je border is een leuke en creatieve taak. Door gebruik te maken van het kleurenwiel, rekening te houden met de seizoenen en te spelen met hoogte, textuur en bladkleur, kun je een prachtige border creëren die de hele zomer (en soms nog lang daarna) volop straalt. Experimenteer met verschillende combinaties en laat je tuin bloeien als nooit tevoren. Kom langs bij ons tuincentrum in Erpe-Mere voor een flinke dosis kleur!

Kijk ook eens naar de volgende berichten: