• Groen expert
 • Ruim 75 jaar ervaring & kwaliteit
 • Deskundige medewerkers
 • Exclusief Bloem- en bruidswerk
 • Eigen plantenkwekerij

Alle tips voor bewatering

Alle tips voor bewatering

Iedereen heeft baat bij een ultieme gids voor het bewateren van planten. Of u nu groene vingers heeft, of deze nog wilt ontdekken. Hier volgt informatie en onmisbare tips om uw planten op de juiste manier te bewateren en zo lang mogelijk in leven te houden. 

Te veel of te weinig water?

Veel mensen gaan ervan uit dat ze hun planten vaak water moeten geven. Dit is niet altijd het geval. Vaak krijgen planten zelfs teveel in plaats van te weinig water. Overbewatering is een van de belangrijkste redenen waarom sommige planten geen lang en gelukkig leven leiden. Het correct bewateren van planten is een simpel kunstje om onder de knie te krijgen, waar we graag tips over geven.

Bewatering tips Tuincentrum Goessens

 

Planten water geven: hoe vaak en hoeveel?

Laten we om te beginnen de allerbelangrijkste vraag beantwoorden: hoe vaak en hoeveel moet ik mijn planten water geven? Te weinig water geven kan de plant doden, maar te veel water geven kan evenveel problemen veroorzaken. Het antwoord bevindt zich in de bodem: als deze helemaal droog en kruimelig is, geeft u de plant water. Als de grond nog een beetje nat en vochtig is, dan heeft de plant nog geen water nodig. 

De algemene regel is dat de meeste planten één keer per week water moeten krijgen. Let op: er zijn enkele uitzonderingen. Zo kunnen cactussen, vetplanten en andere woestijnplanten langer zonder water omdat ze water opslaan in hun dikke stengels of bladeren. Tropische kamerplanten zoals ficussen, philodendrons en spinnen planten doen het goed als ze ongeveer één keer per week water krijgen. 

Factoren voor het bepalen van de hoeveelheid water

Elke plant heeft een andere behoefte aan water, afhankelijk van 

 • de lichtintensiteit, 
 • de grondsoort, 
 • de grootte van de plant, 
 • de plaats in huis of in de tuin,
 • of het een binnen- of buitenplant is,
 • de worteldiepte,
 • het bodemtype.

Warmere en vochtigere omstandigheden zorgen ervoor dat planten meer water drinken, net zoals ondiepe wortels, zoals bij planten die in potten groeien. Als u bijhoudt hoeveel water elke plant nodig heeft, hoeft u nooit meer een plant op de composthoop te gooien vanwege onjuiste verzorging!

Planten bewateren: tips

Verschillende soorten bewaterings systemen

Er zijn veel verschillende soorten bewaterings systemen, zoals sproei systemen, druppelirrigatie systemen, of een eenvoudige gieter.

 • Sprinkler systeem (automatisch): dit type systeem wordt vaak gebruikt in tuinen met een border, gazon of grotere potten waarbij het te veel werk is om handmatig water te geven. Dit type systeem werkt meestal door een timer op de waterbron aan te sluiten. Sproeiers zijn heel handig en efficiënt voor het besproeien van grote potten of tuinen. Voor kleinere potten en kamerplanten zijn ze niet erg geschikt.
 • Druppelbevloeiing: druppelirrigatie is een zeer effectieve manier om planten water te geven en het is vooral handig voor het bewateren van fruit of groentegewassen in de moestuin. Druppelirrigatie systemen werken door kleine druppelaars aan een slang te bevestigen, waarna de slang wordt aangesloten op een kraan of een timer. Druppelirrigatie systemen zijn efficiënt en besparen veel water doordat het water direct op de grond wordt gegeven.
 • Handmatig: geef planten handmatig water met behulp van een gieter. Gieters zijn niet alleen perfect voor tuinieren, ze zijn ook zeer efficiënt voor het bewateren van kamerplanten. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en vereisen geen extra installatie of gedoe. Wanneer u kamerplanten water geeft, is het belangrijk dat u de juiste hoeveelheid water gebruikt. Te veel water leidt tot wortelrot en te weinig water zorgt voor verwelking. Wanneer u planten water geeft met een gieter, geef dan water aan de basis van de plant en zorg ervoor dat het water helemaal door de grond dringt. 

Planten water geven doe je zo

Als echte plantliefhebber is het belangrijk om uw planten regelmatig en goed water te geven. Geef planten op het juiste moment en de juiste hoeveelheid water. Laat u informeren in ons tuincentrum over de verschillende soorten bewatering systemen. Kies de beste optie voor uw tuin- en kamerplanten en houd uw planten gelukkig en gezond. Wilt u meer tips en trucs voor het bewateren van uw planten, kom dan langs in %locations%, onze medewerkers geven u graag advies over de juiste bewatering voor uw planten.

Lees meer over ons bewatering assortiment