• Groen expert
 • Ruim 75 jaar ervaring & kwaliteit
 • Deskundige medewerkers
 • Exclusief Bloem- en bruidswerk
 • Eigen plantenkwekerij

Buxus vervangers

De vermaarde schoonheid van de buxusstruik heeft eeuwenlang tuinen gesierd, maar de opkomst van de gevreesde buxusmot heeft een schaduw geworpen op zijn glans. Met zijn vraatzuchtige eetlust heeft de buxusmot menig tuinier hoofdbrekens bezorgd. Gelukkig zijn er alternatieven die niet alleen de schade van deze ongewenste gasten kunnen voorkomen, maar ook een nieuwe dimensie aan uw tuin kunnen toevoegen.

Waarom een alternatief voor Buxus kiezen?

 • Bescherming tegen de buxusmot: De buxusmot, een invasieve soort die oorspronkelijk uit Azië komt, heeft in veel gebieden over de hele wereld grote schade aangericht aan buxusplanten. Het vervangen van buxus door andere planten kan helpen om uw tuin te beschermen tegen deze vraatzuchtige indringer.
 • Diversiteit in uw tuin: Door te kiezen voor alternatieven voor buxus, kunt u een breder scala aan plantensoorten introduceren in uw tuin. Dit zorgt niet alleen voor een interessanter visueel effect, maar kan ook de biodiversiteit bevorderen en het ecosysteem van uw tuin versterken.
 • Variatie in vorm en textuur: Terwijl buxus bekend staat om zijn dichte, groenblijvende bladeren en zijn vermogen om in verschillende vormen te worden gesnoeid, bieden alternatieve planten een scala aan verschillende vormen, texturen en kleuren. Hierdoor kunt u een uniekere en gevarieerdere esthetiek creëren in uw tuinontwerp.

Welke planten kunnen buxus vervangen?

 • Ilex crenata (Japanse hulst): Deze plant wordt vaak beschouwd als een uitstekende vervanger voor buxus vanwege zijn vergelijkbare uiterlijk en groeigewoonten. Ilex crenata is bestand tegen de buxusmot en gedijt goed in zowel zon als schaduw.
 • Lonicera nitida (Chinese kamperfoelie): Deze groenblijvende struik, ook wel bekend als de dooskamperfoelie, is een populaire keuze vanwege zijn snelle groei en dichte, compacte groeiwijze. Het is een goede optie voor wie op zoek is naar een alternatief voor buxus voor heggen en borders.
 • Euonymus japonicus (Japanse kardinaalsmuts): Deze veelzijdige struik is bestand tegen de buxusmot en biedt een scala aan variëteiten met verschillende bladkleuren en texturen. Van glanzend groen tot bontgekleurd, Euonymus japonicus voegt visuele interesse toe aan elke tuin.
 • Osmanthus heterophyllus (Schijnhulst): Deze groenblijvende struik, ook wel bekend als de schijnhulst, biedt glanzende, leerachtige bladeren en geurende bloemen. Het is een uitstekende keuze voor het creëren van hagen en biedt bescherming tegen de buxusmot.

Meer tips? Bezoek Tuincentrum Goessens in Erpe-Mere

Hoewel de buxusmot een geduchte tegenstander kan zijn voor liefhebbers van buxus, hoeft u niet het hoofd te buigen voor zijn verwoestende eetlust. Door te kiezen voor alternatieven zoals Ilex crenata, Lonicera nitida, Euonymus japonicus en Osmanthus heterophyllus, kunt u uw tuin beschermen en tegelijkertijd genieten van de schoonheid en diversiteit van andere plantensoorten. Wees avontuurlijk in uw plantenkeuzes en ontdek de vele mogelijkheden bij Tuincentrum Goessens in Erpe-Mere!