• Groen expert
  • Ruim 75 jaar ervaring & kwaliteit
  • Deskundige medewerkers
  • Exclusief Bloem- en bruidswerk
  • Eigen plantenkwekerij

Vijf tips voor het bewateren van uw tuin deze zomer

Vijf tips voor het bewateren van uw tuin deze zomer

Het belooft weer een warme zomer te worden dit jaar, heerlijk! Maar ook een uitdaging als het op het bewateren van je planten aan komt! Want wanneer sproeit u nou het beste en moet dat heel vaak of juist niet? Of gaat u lekker op vakantie en bent u bang dat uw planten het niet overleven? Met onderstaande vijf tips helpen we u graag op weg naar een bloeiende tuin dit seizoen! 

1. Besproei uw tuin met regenwater

Uw planten begiet u het liefst met regenwater, dit scheelt niet alleen een hoop geld maar het is ook milieuvriendelijk én ook beter voor de planten. Regenwater bevat namelijk nauwelijks tot geen kalk en is meteen op een aangename temperatuur zodat uw planten het water makkelijker kunnen opnemen. Investeer dus in een regenton deze zomer als u er nog geen hebt! Deze zijn in veel modellen, kleuren en maten verkrijgbaar, vraag ernaar in ons tuincentrum.

2. Geef de planten in uw tuin minder vaak maar wel meer water 

De borders met bloemen hebben meestal genoeg aan 2 keer per week water. U kunt dus beter enkele keren grondig sproeien of gieten, dan dagelijks alleen een beetje oppervlakkig bewateren. Zo bent u er zeker van dat het water de wortels bereikt. Planten die in potten staan, kunt u tijdens warme periodes wel het beste dagelijks gieten. Zorg wel dat het overtollig water weg kan uit de pot, bijvoorbeeld door een laag hydrokorrels onderin of een gat in de bodem. Vooral planten en bloemen in keramische potten hebben voldoende water nodig. Onbewerkt keramiek droogt namelijk snel uit.

3. Geef uw planten ‘s morgens en/of ‘s avonds water

Sproei op warme dagen ‘s avonds wanneer de bodem afgekoeld is, zo verdampt er minder water en hebben uw planten meer tijd om het vocht op te nemen. Doe het niet te laat, de planten hebben dan nog de kans om op te drogen. Dit voorkomt dat ze gaan schimmelen. Om diezelfde reden is in de vroege ochtend sproeien of water geven ook helemaal goed.

4. Schakel een plantenoppas in

Als u van plan bent lekker op vakantie te gaan deze zomer wilt u natuurlijk niet thuiskomen en zien dat uw planten het niet hebben overleefd. Veel planten kunnen heus een weekendje zonder u. Maar gaat u langer dan een week weg, dan is het handig om een plantenoppas in te schakelen. Erg fijn als de buren, vrienden of familie tijdens uw vakantie even langsgaan om uw planten water te geven. 

5. Planten weer tot leven wekken

Bent u een keertje vergeten water te geven? Of is de plantenoppas niet geweest? Dan kan het dat uw planten er wat verwaarloosd uit gaan zien. Maar geen paniek, veel planten kunt u gewoon weer tot leven wekken. Check altijd eerst de wortels. Als de wortels nog goed zijn haalt u simpelweg alle dode bladeren en bloemen weg, geeft u de plant een flinke hoeveelheid water en vergroot u de kans dat deze gewoon opnieuw gaan bloeien.

Wanneer de grond waarin de plant staat nu ook dor en droog aanvoelt, dan kunt u de plant met kluit en al in een emmer water dompelen. Zo zorgt u ervoor dat de grond rondom de plant weer vruchtbaar is en voldoende water op kan nemen. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten: