• Groen expert
 • Ruim 75 jaar ervaring & kwaliteit
 • Deskundige medewerkers
 • Exclusief Bloem- en bruidswerk
 • Eigen plantenkwekerij

Zomerbloeiers van dit moment: vaste planten en perkplanten die de tuin kleuren

Zomerbloeiers van dit moment: vaste planten en perkplanten die de tuin kleuren

Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, het toevoegen van zomerbloeiers kan je buitenruimte omtoveren tot een prachtig paradijs. In deze blog belichten we enkele van de beste vaste planten en perkplanten die in de zomer bloeien en je tuin tot leven brengen.

Vaste planten die bloeien in de zomer

Vaste planten zijn een uitstekende keuze voor elke tuin omdat ze jaar na jaar terugkeren en telkens mooier worden. Hier zijn enkele van de beste vaste planten die je tuin deze zomer zullen opfleuren:

 • Echinacea (Zonnehoed): Met zijn opvallende, margrietachtige bloemen is Echinacea een favoriet voor veel tuiniers. Deze plant trekt vlinders en bijen aan en bloeit van midden zomer tot de herfst. Verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals paars, roze, wit en oranje, voegt Echinacea een levendige toets toe aan elke tuin.
 • Phlox: Phlox is bekend om zijn clusters van geurige bloemen die variëren van wit tot roze, rood, paars en blauw. Deze plant bloeit meestal van midden tot laat in de zomer en is ideaal voor borders en perken. Phlox trekt ook veel bestuivers aan, wat bijdraagt aan een gezonde tuinomgeving.
 • Hemerocallis (Daglelie): Daglelies zijn extreem veelzijdig en gemakkelijk te kweken. Ze bloeien in een breed scala aan kleuren, waaronder geel, oranje, rood en roze. Hoewel elke bloem slechts een dag bloeit, produceert de plant constant nieuwe bloemen gedurende de zomermaanden.
 • Coreopsis (Meisjesogen): Deze zonminnende plant produceert massa's felgele bloemen en is zeer onderhoudsarm. Coreopsis bloeit de hele zomer door en kan droogte goed verdragen, waardoor het een uitstekende keuze is voor warme zomertuinen.

Perkplanten voor de zomer

Perkplanten, of eenjarige planten, zijn perfect voor het toevoegen van een explosie van kleur aan je tuin. Ze bloeien vaak langer dan vaste planten en kunnen elk jaar worden vervangen om je tuin een nieuwe uitstraling te geven. Hier zijn enkele populaire perkplanten voor de zomer:

 • Petunia: Petunia's zijn verkrijgbaar in bijna elke kleur en zijn bekend om hun lange bloeiperiode. Ze gedijen goed in bakken, hangende manden en perken. Regelmatig snoeien bevordert een weelderige bloei gedurende de hele zomer.
 • Geranium: Deze veelzijdige plant is ideaal voor zowel zonnige als gedeeltelijk schaduwrijke plekken. Geraniums bloeien in verschillende kleuren zoals rood, roze, wit en paars en zijn geliefd om hun duurzaamheid en langdurige bloei.
 • Begonia: Begonia's zijn perfect voor schaduwrijke plekken in de tuin en voegen een tropische flair toe met hun kleurrijke bloemen en aantrekkelijke bladeren. Ze bloeien continu van de lente tot de herfst en vereisen minimale verzorging.
 • Zinnia: Zinnia's zijn zeer kleurrijk en gemakkelijk te kweken. Ze bloeien in een breed scala aan heldere kleuren en trekken vlinders aan. Zinnia's zijn ideaal voor het opvullen van lege plekken in de tuin en geven een langdurige bloemenpracht.

Tips voor een kleurrijke zomertuin

 • Plant in groepen: Door vaste planten en perkplanten in groepen te planten, creëer je een dramatisch en visueel aantrekkelijk effect. Dit zorgt voor een overvloed aan kleur en maakt een grotere impact dan losse planten.
 • Kies voor contrasterende kleuren: Combineer verschillende kleuren om een levendig en dynamisch tuinontwerp te creëren. Denk aan complementaire kleuren zoals paars en geel, of rood en groen om je tuin op te laten vallen.
 • Regelmatig wateren en voeden: Zomerbloeiende planten hebben regelmatig water en voeding nodig om gezond en krachtig te blijven. Zorg ervoor dat je ze regelmatig water geeft, vooral tijdens droge periodes, en gebruik een uitgebalanceerde meststof om de bloei te bevorderen.
 • Verwijder uitgebloeide bloemen: Door verwelkte bloemen regelmatig te verwijderen (doodkoppen), stimuleer je de plant om meer bloemen te produceren en behoud je een nette en opgeruimde tuin.

Met de juiste combinatie van vaste planten en perkplanten kun je een tuin creëren die de hele zomer door bloeit en schittert in kleur. Of je nu kiest voor de betrouwbare schoonheid van vaste planten zoals Echinacea en Phlox, of de levendige variëteit van perkplanten zoals Petunia en Zinnia, je zult zeker genieten van een prachtige zomertuin. Begin vandaag nog met planten en ervaar zelf de vreugde van een bloeiende, kleurrijke buitenruimte!

Veel tuinierplezier gewenst!

Kijk ook eens naar de volgende berichten: