• Groen expert
 • Ruim 75 jaar ervaring & kwaliteit
 • Deskundige medewerkers
 • Exclusief Bloem- en bruidswerk
 • Eigen plantenkwekerij

Zo combineer je éénjarige planten met vaste planten

Zo combineer je éénjarige planten met vaste planten

Een van de meest effectieve manieren om een levendige en dynamische tuin te creëren, is door eenjarige tuinplanten te combineren met vaste planten. Door deze soorten planten strategisch te mengen, kun je een prachtige omgeving creëren die het hele seizoen door bloeit en evolueert. Bij Tuincentrum Goessens bieden we met veel plezier planten uit eigen kwekerij aan. Laten we eens kijken hoe je deze mix van flora kunt gebruiken om je tuin tot leven te brengen!

Bekijk éénjarige tuinplanten

De basis: vaste planten

Vaste planten vormen de ruggengraat van je tuin. Ze bieden structuur en stabiliteit, en kunnen jaar na jaar terugkeren met hun vertrouwde bloemen en bladeren. Bij het kiezen van vaste planten is het belangrijk om te letten op verschillende bloeiperiodes, hoogtes en texturen. Hier zijn vijf topkeuzes voor vaste planten:

 • Lavendel (Lavandula angustifolia): Met zijn heerlijke geur en mooie paarse bloemen is lavendel een favoriet onder tuiniers. Het gedijt goed in zonnige, goed doorlatende grond en trekt vlinders en bijen aan.
 • Hosta (Hosta spp.): Hosta's zijn geliefd om hun prachtige bladeren in verschillende tinten groen en hun elegante bloemen. Ze gedijen in halfschaduw tot schaduwrijke gebieden en voegen textuur toe aan tuinbedden.
 • Rudbeckia (Rudbeckia fulgida): Ook bekend als de zonnehoed, is Rudbeckia een stoere vaste plant met opvallende gele bloemen en donkere kegels in het midden. Het is een uitstekende keuze voor zonnige borders.
 • Sedum (Sedum spp.): Sedums, ook wel vetplanten genoemd, zijn perfect voor droge, zonnige gebieden. Ze komen in verschillende hoogtes en bloeiperiodes en voegen een prachtige textuur toe aan de tuin.
 • Geranium (Geranium spp.): Niet te verwarren met de jaarlijkse geranium, is de vaste plant geranium bekend om zijn delicate bloemen en lange bloeiperiode. Het gedijt goed in de meeste bodemsoorten en is gemakkelijk te onderhouden.

De aanvulling: eenjarige bloeiers

Eenjarige bloeiende planten spelen een cruciale rol bij het toevoegen van kleur en dynamiek aan je tuin. Hoewel ze slechts één seizoen meegaan, zijn ze vaak de sterren van de show. Ze zijn perfect voor het inluiden van het voorjaar en het toevoegen van opvallende accenten aan je tuinontwerp. Hier zijn vijf topkeuzes voor eenjarige bloeiers:

 • Petunia (Petunia spp.): Petunia's zijn klassieke eenjarige bloeiers die verkrijgbaar zijn in een breed scala aan kleuren en patronen. Ze gedijen in de volle zon en bloeien rijkelijk gedurende het hele seizoen.
 • Begonia (Begonia spp.): Begonia's zijn veelzijdige eenjarige planten die gedijen in zowel zon als schaduw. Ze komen in verschillende vormen, waaronder hangende manden, en voegen heldere kleuren toe aan schaduwrijke gebieden.
 • Zinnia (Zinnia spp.): Zinnia's zijn vrolijke eenjarige bloeiers die in bijna elke tuin goed gedijen. Ze komen voor in verschillende hoogtes en zijn perfect voor het toevoegen van kleurrijke accenten aan bloembedden en borders.
 • Lobelia (Lobelia erinus): Lobelia's zijn bekend om hun delicate bloemen in tinten blauw, paars en wit. Ze gedijen in vochtige, goed doorlatende grond en zijn perfect voor het toevoegen van een vleugje frisheid aan hangende manden en randen.
 • Cosmos (Cosmos bipinnatus): Cosmos is een gemakkelijk te kweken eenjarige bloeier met delicate bloemen die lijken op madeliefjes. Ze gedijen in zonnige gebieden en trekken vlinders aan, waardoor ze een waardevolle toevoeging zijn aan elke tuin.

Bekijk voorjaarsbloeiers

Het Perfecte Huwelijk

De sleutel tot een succesvolle combinatie van eenjarige en vaste planten is het creëren van een uitgebalanceerde en gecoördineerde compositie. Combineer planten met vergelijkbare groeiomstandigheden en zorg ervoor dat ze elkaar aanvullen in termen van hoogte, textuur en bloeiperiode. Plaats bijvoorbeeld lange vaste planten achter kortere eenjarige bloeiers om diepte en dimensie toe te voegen aan je tuinbedden. Experimenteer met verschillende kleurenpaletten en plantencombinaties om een unieke en levendige tuin te creëren die het hele seizoen door blijft boeien.

Bekijk vaste planten

Onderhoud van de verschillende planten

Een van de voordelen van het combineren van eenjarige en vaste planten is dat het onderhoud relatief eenvoudig is. Vaste planten hebben over het algemeen minder aandacht nodig dan eenjarigen, omdat ze elk jaar terugkomen en zich vaak zelf uitzaaien. Zorg ervoor dat je vaste planten regelmatig water geeft tijdens droge periodes en verwijder dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden. Eenjarige bloeiers moeten vaker worden bewaterd en regelmatig worden bemest om een continue bloei te bevorderen. Verwijder regelmatig verwelkte bloemen om de groei te stimuleren en de plant er netjes uit te laten zien.

Meer tips en inspiratie? Bezoek Tuincentrum Goessens!

Ons enthousiaste team helpt je graag verder in ons tuincentrum. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten: