• Groen expert
  • Ruim 75 jaar ervaring & kwaliteit
  • Deskundige medewerkers
  • Exclusief Bloem- en bruidswerk
  • Eigen plantenkwekerij

Ga wateroverlast tegen: 3 tips

Ga wateroverlast tegen: 3 tips

Is het u opgevallen dat er de laatste jaren steeds vaker grote plassen in de buurt, maar ook in uw tuin te zien zijn? Dat is niet zo gek, want onze weersomstandigheden worden elk jaar meer en meer extremer. Het gevolg is dat regenwater niet altijd even makkelijk weg kan lopen en dus wateroverlast veroorzaakt. In dit blog geven we u een aantal tips hoe ook u kan bijdragen aan een meer duurzamere planeet. We geven u namelijk 3 praktische tips waarmee u regenwateroverlast in uw tuin kunt verhelpen. Breng een bezoek aan tuincentrum Goessens in Aaigem als u meer wilt leren over het verduurzamen en vergroenen van uw tuin. Onze medewerkers staan voor u klaar.

Onze aarde staat onder druk

Het valt niet te ontkennen dat onze planeet het zwaar met ons te verduren heeft. We zijn met velen en omdat niet iedereen even zorgzaam met de natuur omgaat, leggen we een steeds grotere druk op onze aarde. Het zal u bijvoorbeeld niet ontgaan zijn dat de weersomstandigheden steeds extremer worden: de zomers zijn droog en vaak heel erg warm, terwijl er ook steeds meer enorm zware regenbuien plaatsvinden. Dit laatste levert regelmatig problemen op, misschien ook wel in uw achtertuin. Een groot deel van onze tuinen bestaat immers voor een te groot gedeelte uit tegels. DieWateroverlast tegengaan | Tuincentrum Goessens leiden weer tot wateroverlast en hittestress. Regenwater kan namelijk de bodem niet meer bereiken en moet dus afgevoerd worden via de riolen. Die kunnen dit niet altijd aan, met als gevolg dat er tuinen, maar soms zelfs hele wijken blank komen te staan.

1. Geef de tuin een groene make-over

Willen we nog lang van onze planeet genieten, dan moet er snel iets veranderen. Kleine handjes maken veel werk en dus kan zelfs een klein gebaar een hoop betekenen. Een betere wereld start immers bij uzelf. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop u deze wateroverlast kunt verhelpen. Ten eerste is het belangrijk om het hemelwater de ruimte te geven om de grond weer te bereiken. Het grondwater moet weer worden aangevuld om naast wateroverlast ook droogteschade tegen te gaan. Tegel eruit, groen erin! Ruil die vele tegels in voor een aantal bomen, bodembedekkers, sWateroverlast tegengaan | Tuincentrum Goessenstruiken of gras. Dat staat niet alleen veel leuker, maar is dus ook veel beter voor de al zo beperkte rioolcapaciteit. Dit komt omdat tuinplanten hun benodigde water onttrekken aan het grondwater. Wist u dat veel bodembedekkers haast geen onderhoud nodig hebben? Ook al zo fijn!

Dag tegels, hallo groen2. Waterdoorlatende verharding

We snappen ook wel dat u zich makkelijk door de tuin wil kunnen bewegen. Een beetje verharding is voor velen dan ook wel een must voor een fijne tuin. Gelukkig zijn er hartstikke mooie alternatieven voor de standaard tuintegel die wel waterdoorlatend zijn. Denk bijvoorbeeld aan split, grind, houtsnippers of schelpen. Ze geven de tuin een unieke look en zijn perfect om een terras, pad of zelfs een oprit mee aan te leggen. Als u deze halfverharding op de juiste manier in de tuin verwerkt, zult u merken dat er ook een stuk minder onkruid naar boven zal komen.

5 TOPTIPS VOOR EEN KLIMAATBESTENDIGE TUIN
 

3. Regenwater opvangenWateroverlast tegengaan | Tuincentrum Goessens

Heeft u al eens gedacht aan het opvangen en het opslaan van regenwater? Er bestaan tegenwoordig tal van mooie water- of regentonnen die u helpen om wateroverlast te verminderen. Het enige dat u hoeft te doen is het aansluiten van de ton op de regenpijp. Vervolgens kan het opgevangen regenwater worden gebruikt om de planten water mee te geven. Regenwater vinden ze namelijk stiekem veel lekkerder dan het kalkhoudende kraanwater. Zo bespaart u meteen liters drinkwater.

Extra tip: Maak gebruik van compost wanneer u aan de slag gaat met beplanting. Het leidt tot een vruchtbaardere bodem én tot een verbeterde wateropname.

Compost
 

DUURZAAM TUINIEREN MET TUINCENTRUM GOESSENS

Zet uw groene vingers aan het werk en til uw tuin naar een duurzamer en groener niveau. Kom langs bij tuincentrum Goessens voor de beplantinggrondproducten en het gereedschap dat u daarbij helpt. Kwaliteit gegarandeerd! Onze medewerkers voorzien u graag van allerhande tips & tricks voor een duurzame tuin. Zien we u snel in Aaigem, Erpe-Mere?

Kijk ook eens naar de volgende berichten: